Vítejte, můžete se přihlásit nebo se zaregistrujte

Měna – CZK | EUR

košík je prázdný

Čokoláda je všelék – ochutnejte ji všemi smysly

pravá tabulková čokoláda

Čokoláda je malý hřích, který si všichni občas vlastně rádi dopřejeme. V tomhle sladkém pokušení je ale mnohem víc než pouze otřepané klišé, že je vlastně dobrá na nervy. Čokoláda je totiž zázračná, a kromě svých prokázaných antidepresivních schopností navíc také zahání únavu, chrání cévy, snižuje cholesterol a znalci jistě vědí, že to je i silné afrodiziakum. Zkuste ji proto vnímat všemi smysly. To vše samozřejmě platí v případě, bavíme-li se o pravé čokoládě, nikoliv o levných čokoládových náhražkách.

Zrak
Říká se, že nejprve si musí pochutnat naše oči a platí to i při ochutnávání čokolády. Každá čokoláda má jinou barvu, tvar a samozřejmě texturu, která může být hladká, zrnitá nebo třeba porézní. Pusťte si k tomu legendární film Čokoláda a účinek se zdvojnásobí ;).

Hmat
I hmatem můžeme degustovat. Nejlépe tak oceníme teplotu a texturu. Měkčí mléčná čokoláda pak pod naším dotekem taje rychleji než ta hořká .

Sluch
Věřte nebo ne, ale síla onoho libého tónu křupnutí čokoládové tabulky je pro prozkoumávání této delikatesy poměrně důležitá. U hořkých čokolád totiž platí čím silnější lupnutí, tím vyšší procento kakaových částí.

Čich
Zavřete oči a přivoňte si k čokoládě. Je to intenzivní zážitek. Neochucené prosté čokolády voní syrovou zemitostí kakaových bobů, ty ochucené pak kořením, ovocem či ořechy. Pokud se bojíte o svou figuru, ale čokoládové aroma je pro vás neodolatelné, zkuste třeba čokoládovou masáž.

Na závěr čokoládu ochutnejte, chuť může být stálá anebo se pomalu proměňovat. Pokud projdete celé smyslové kolečko, dodáte chuťovým buňkám i další nečekaný rozměr a tím je zážitek ;).

 

zpět na seznam článků
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.