Vítejte, můžete se přihlásit nebo se zaregistrujte

Měna – CZK | EUR

košík je prázdný

Jak se pěstuje káva

kávové boby

Kávovník je strom, který byste v našich podmínkách asi jen těžko hledali ve volné přírodě. Libuje si totiž ve vyloženě tropickém podnebí. Naopak mu naprosto nevyhovují místa, kde je velká zima, horko nebo taky příliš sucho. 

Ač ho milujeme hlavně pro jeho plody, kdo jednou viděl kvetoucí kávovník, musel smeknout nad jeho krásou a omamnou vůní, která se přibližuje legendárnímu jasmínu. Není vůbec neobvyklé, že kávovníky kvetou a plodí zároveň. To, jak často, nejvíce závisí na aktuálních podmínkách, do kterých spadá i četnost střídání období dešťů s obdobím sucha. Plody kávovníku dozrávají ze zelené přes žlutou až do jasně červené barvy. Uvnitř jednoho plodu se pak schovávají dvě semena kávových zrn.

Z jednoho dospělého kávovníku se dá sklidit maximálně osm kilo plodů, z nichž se získá až dvě kila kávových zrn. Kávovník ve volných podmínkách může dorůstat výšky klidně i třináct metrů. V prostředí plantáží se ale pro zjednodušení práce udržuje pouze ve výšce do tří metrů.

Pro kávu takovou, jakou jí známe a denně pijeme se používají dva druhy kávovníku. Arabika a Robusta. O fous slavnější a oblíbenější Arabika je jemnější sestřička Robusty. Je nazvaná po svých prvních distributorech 😊. Těmi byli Arabové, kteří si ji dovezli z východní Afriky. Poznáte ji podle nakyslejší chuti. Oproti Robustě taky tolik nenakopává, protože je v ní jen polovina kofeinu. Pokud milujete poctivě silnou kávu dejte si raději Robustu. Je to výrazná, nahořklá a dokonalá ranní vzpruha.

zpět na seznam článků
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.