Vítejte, můžete se přihlásit nebo se zaregistrujte

Měna – CZK | EUR

košík je prázdný

Ještě že je čokoláda tak zdravá.

Ještě že je čokoláda tak zdravá.

Máte k čokoládě kladný vztah a okolí vás neustále nabádá, že je škodlivá a jíst byste ji rozhodně neměli. Nenechte se a vytaste na ně zbraň nejvyššího kalibru. Čokoláda na nás má totiž pozitivní vliv a je zdravá. A to tak, že hodně. Jako u všeho jí samozřejmě nesmíte jíst denně kila. Pár gramů kvalitní hořké čokolády s vysokým podílem kakaa vám ovšem zajistí spoustu zdravotních výhod.

Při její obhajobě byste možná mohli začít tím, že dřív se prodávala pouze v lékárnách a lékaři jí doporučovali pro rekonvalescenci po různých onemocněních. V roce 1951 vyšla kniha, která její vliv na lidské zdraví rozebírá. Mrkněme se ale na její účinky konkrétně.

Srdce a cévy. Čokoláda snižuje krevní tlak a také riziko infarktu.

Krev. Lidé s nízkou srážlivostí pozor. Ostatní vzhůru do toho, čokoláda snižuje krevní srážlivost a zvyšuje prokrvení těla.

Rakovina. Volné radikály jsou zákeřný nepřítel, s nímž se v těle dokážou poprat hlavně antioxidanty. Čokoláda je plná flavonoidů, jinými slovy významných antioxidantů.

Mozek. Čokoláda povzbuzuje jeho činnost a aktivitu. Prokazatelně pomáhá zlepšovat pozornost

Psychika. Jedna z nejznámějších skutečností, která se taky stala tak trochu omluvou pro konzumaci čokolády. Ano, tahle laskomina má kladný vliv na naši psychiku, zmírňuje úzkosti, zvyšuje bdělost, zahání únavu.

Pokud potřebujete doplnit minerální látky, sáhněte po ní. Ve 100 gramech čokolády je 33 % hořčíku, 30 % fosforu, 27 % draslíku, 25 % mědi, 20 % železa, 13 % vápníku a 10 % fluoru.

Zuby. Ač se to může zdát jako hloupost, kvalitní čokoláda je pro zuby minimálně škodlivá. Kakao obsahuje fluor a nás přece od malička nás učili, že ten zuby chrání. Kakaové máslo navíc vytváří na povrchu zubů povlak, který je ochraňuje před působením bakterií.

Sex. Opět profláklá teorie. Ano, čokoláda je afrodisiaku a věděl to nejen Casanova, ale už staří Mayové a Aztékové, kteří jí konzumovali na litry. Je v ní obsažen fenyletylamin, jehož účinky ale vnímají spíše ženy než muži.

Štíhlá linie. Hodně diskutované téma. Tady platí kvalitní čokoláda v rozumné míře je pro štíhlou linii prakticky nezávadná. Obsahuje totiž zdravé tuky a cukry, které lidskému organismu nevadí a automaticky nevyvolají chuť na další konzumaci. Čokoládu také nikdy nekombinujte s něčím jiným a vychutnejte si ji spíš samotnou.

Přibližná energetická hodnota čokolády ve 100 gramech: kvalitní hořká čokoláda – 2080 kJ, mléčná čokoláda – 2160 kJ, bílá čokoláda – 2260 kJ.

zpět na seznam článků
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.