Vítejte, můžete se přihlásit nebo se zaregistrujte

Měna – CZK | EUR

košík je prázdný

Posviťte si na kvalitní čokolády

čokoláda

O čokoládě píšeme poměrně často, jak by ne, když je tak dobrá a zdravá 😊. Až doteď jsme si ale neřekli, jak rozeznat tu skutečně kvalitní čokoládu. Zatímco dřív bývala čokoláda vzácnou surovinou, dnes je jí trh doslova přesycen a všude jsou jí plné regály. Je celkem jasné, že narazit se proto dá i na spoustu náhražek, které šly kolem kakaa hodně velkým obloukem. A to je přesně způsob, jakým byste se jim měli vyhýbat i vy. Takže vzhůru za poznáváním té nejlepší.

Pozor na to, kde ji kupujete. I když se občas snaží zlepšovat, nejsou supermarkety přímo líhní těch nejkvalitnějších čokolád. Pro opravdové čokoládové poklady se musíte zastavit ve specializovaných obchodech nebo nakoupit na internetu. Jedině tam seženete produkty z malých čokoládoven, které se snaží svou práci dělat poctivě a s láskou. Je to pro ně v podstatě jediná možnost, jak konkurovat obřím čokoládovým řetězcům, které chrlí miliony čokolád po celém světě. Ty nejkvalitnější jsou taky fair trade čokolády z těch nejlepších kakaových bobů jako je třeba čokoláda značky Divine, kterou najdete u nás.

Kolik za ní dáte. Pamatujte, že kvalita vždycky něco stojí a jsou za ní super suroviny a taky spousty práce. No, a to za dvacku prostě není možné nijak vymyslet.

Čtěte informace na obalu. To, že je čokoláda pravá švýcarská, je totiž sdělení celkem k ničemu a možná vás někdo tak trochu odvádí od nemilé skutečnosti. Jasně Belgie i Švýcarsko jsou čokoládové ráje a skvělých čokolád tu určitě najdete spousty, ale to, že produkt pochází právě odtud vám vážně nic neřekne. Kvalitní čokolády na svém obalu vždy uvádějí informaci odkud pochází kakaové boby, z nichž byly vyrobeny. A to nejen kvůli prestiži ale i kvůli znalcům. Známé čokoládové oblasti existují po celém světě a chuťové tóny dané hořké čokolády jsou jejich poznávacím znamením. A tím se dostáváme ke klíčové věci, a to je složení. Vysoký podíl kakaa je určitě fajn, nicméně jen v tom kvalitu nehledejte. V podstatě se jedná o chuťovou záležitost, která je individuální. Takže pokud má čokoláda 85 % kakaa, bude jen víc hořká než ta 60 %.

Co je mnohem důležitější, jsou použité ingredience. Tuk je asi ze všeho nejožehavější ingrediencí. Přirozené kakaové máslo, které se oddělí od kakaové sušiny a poté se do ní vrací, je pro mnohé výrobce dost drahá záležitost. Není proto vzácné, že se nahrazuje vším možným i nemožným. Ve složení tak můžete najít ztužený tuk, palmojádrový tuk a mnohé další laskominy, které se chovají jinak než kakaové máslo. Proto mají tyhle „čokolády“ jednak naprosto odlišnou chuť, ale taky třeba mnohem rychleji tají. A to je vlastnost, kterou třeba v létě úplně všichni milujeme. Mínusem u těchto typů tuků je taky větší množství mastných kyselin, které májí hodně neblahý vliv na naše zdraví. Neprospívají našemu srdci, cévám a zvyšují hladinu cholesterolu.

U cukru platí jedno svaté pravidlo, kvalitní čokolády se nejen z etického principu vyhýbají palmovému cukru. Například Divine čokolády jsou slazeny pouze zdravějším třtinovým cukrem. Pozor si pak dejte i na další rádoby ingredience. Sušená syrovátka, lískooříšková pasta a různá aromata, dochucovadla či éčka jsou mňamky, které v dobré čokoládě v žádném případě nemají co pohledávat.

zpět na seznam článků
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.