Vítejte, můžete se přihlásit nebo se zaregistrujte

Měna – CZK | EUR

košík je prázdný

U čaje na vodě záleží

louhování čaje

Čaj pijeme skoro všichni. Většina z nás si na jeho přípravě nedává zas tolik záležet. Jednak protože ho pijeme většinou ráno, a to věčně někam spěcháme a pak taky protože varná konvice je rychlá a vždycky po ruce.
Skutečná příprava čaje, a tím nemyslíme toho pytlíkového, je ale odpradávna jistou formou rituálu. Vyžaduje nejenom svůj čas ale i kvalitní ingredience. Pokud si chcete vychutnat ten pravý sypaný čaj, věnujte celé jeho přípravě náležitou pozornost.

Do čajového rituálu pak zasahuje každý detail a překvapivě i celkem banální záležitost jako je voda, kterou si čaj zalejete, ovlivní jeho výslednou chuť. Východní tradice káže sáhnout po vodě z horské bystřiny. Krásná myšlenka. Pokud ale nebydlíte třeba kdesi v zapadlém koutě Šumavy, pak pro vás bude asi těžko proveditelná.

Ti, kdo se přípravou čaje vážně zabývají, vám s jistotou poví, že pokud vodní zdroj přesahuje PH 7 není od věci před vařením vodu ještě přefiltrovat. Tenhle způsob totiž zamezí tomu, aby voda obsahovala nežádoucí složky, které by konečnou chuť čaje totálně pokazily. U tvrdé vody, která již překračuje PH 8.5 v čaji výrazně ucítíme hořkou příchuť minerálních látek. Může tak tomu být dokonce i po jejím předchozím filtrování. V takovém případě z ní čaj raději nevařte a vezměte na pomoc balenou vodu.

U balených vod ale taky pozor. Pokud zrovna v chuti nemilujete nádech železa, zdržte se balených minerálek, které se právě takhle často projevují. Destilovaná balená voda bývá zase příliš měkká a čaj připravený z ní je více než podivně mdlý. Z tohoto soudku se tedy jako nejlepší volba zdá být některá z pramenitých vod, která má v ideálním případě zcela neutrální PH.

A co voda z vodovodu? Asi ani tady nebude překvapením, když potvrdíme, že právě kohoutkovka je dokonce odborníky považovaná za tu nejideálnější k přípravě čaje. Navíc skoro všude je k dispozici a většinou není ani třeba ji filtrovat. Pokud si ale dáte tu práci a uděláte to, bude výsledek i na poměry městského člověk bez přístupu k horské bystřině, více než uspokojivý.

zpět na seznam článků
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.