Vítejte, můžete se přihlásit nebo se zaregistrujte

Měna – CZK | EUR

košík je prázdný

Uvařte si kávu jinak.

Vakuum pot káva

Je to úžasný pocit, když vzduchem zavoní čerstvě připravená káva. Ráno bez ní je pro mnoho z nás nepředstavitelně šedé. Dávno jsme již překonali doby, kdy káva byla prostě ta tmavá věc, co zalijeme vodou z rychlovarné konvice. Už víme, že instatní káva či český turek nejsou jediná možnost a kouzlo kávy spočívá v něčem úplně jiném. Káva a její příprava je svým způsobem rituál a pokud nejste zrovna majitelé kávovaru je to vlastně dobře. Existuje ještě hodně alternativních metod, při kterých se navíc i pobavíte.

French press vznikl ve Francii a velmi pravděpodobně jej také znáte. Stačí si vybavit elegantní skleněnou konvičku s filtrem, která oddělí tlakem lógr od nápoje. Je to velmi jednoduchý způsob, jak kávu připravit.

Konvička Moka express v popularitě za předchozím způsobem nijak nezaostává. Jejím původním domovem je Itálie, kde nechybí v žádné domácnosti. Jedná se o hliníkovou konvičku o třech částech, která funguje na principu vysokého tlaku páry. Je to velmi snadné - do spodní nádobky nalijete vodu, do středního sítka nasypete kávu a káva se připraví v části horní.

Dripper neboli překapávač je oblíbený způsob přípravy filtrované kávy. Dripper vzhledově připomene hrníček s podšálkem a je hodně používaný v Asii. Káva se zde filtruje přes papírový filtr.

Aeropress vás možná na první pohled zaskočí. Je hodně netradiční a tak trochu vypadá jako chemické náčiní. Ovládá se ale opravdu snadno a vychutnáte si díky němu skutečnou plnost kávy. Funguje na principu stlačení a filtrace (zde papírem a vzduchem), podobně jako french press. Aeropress má tři hlavní části – plastový válec, píst a sítko s filtrem.

Chemex je zvlášní název pro ještě zvláštnější vzhled. Chemex je podobný váze na květiny nebo laboratorní nádobě. V druhém případě vlastně nejsme tak daleko od pravdy, neb autorem je americký chemik a jde o upravenou nádobu původně používanou v laboratoři. Tahle původem americká metoda z roku 1940 je však na manipulaci snazší, než vypadá. Její důležitou součástí je filtr.

Džezva je stará a tradiční metoda původem z arabských zemí. Právě proto v ní připravíte tu nejlepší tureckou kávu. Její tvar je naprosto specifický a při troše fantazie si vybavíte klasický rendlík (zde uvnitř pocínovaný) s dlouhým držátkem a zobáčkem na pohodlné nalívání.

Vakuum pot je na pohled snad nejsložitější metodou a možná taky méně známou. Což je vlastně škoda, neboť právě takto vypadá skutečná alternativní metoda. Celý systém se ze dvou skleněných baněk spojených trubicí s filtrem uprostřed a příprava v něm se pro vás stane rituálem na úrovni téměř alchymistické.

zpět na seznam článků
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.